Hoeveel weegt een olifant?

Je bent op dit artikel beland omdat je je afvraagt hoeveel een olifant weegt.
Een goede vraag want er zijn veel verschillende soorten olifanten.
We zullen er hieronder enkele behandelen en ook aangeven wat het gewicht is van deze olifanten.

De Afrikaanse olifant

De Afrikaanse olifant is het zwaarst met maar liefst 6000kg. Hij kan zelfs 12250 kilogram wegen!
Het is dan ook een grote olifant met een schouderhoogte van 3.7 meter en daarmee het grootste landdier ter wereld. Dat is hoger dan een gemiddelde verdieping van een woonhuis, moet je nagaan.
Hij leeft vooral ten zuiden van de Sahara in Afrika. En om zo zwaar te worden eet hij heel veel. Hij eet vooral gras, twijgen en bladeren. En als het echt feest gaan er ook wat vruchten naar binnen.

De Afrikaanse olifant kent twee soorten; de savanneolifant en de bosolifant, vernoemd naar de plek waar ze voorkomen. Bij de savanneolifant zijn de slagtanden meer gebogen en worden deze ook groter. De bosolifant heeft daarentegen rondere oren.

afrikaanse olifant

Aziatische olifant
Zoals aangegeven zijn er meerdere olifantensoorten. Zo is er ook een Aziatische olifant!
Deze is aanzienlijk lichter (maar nog steeds een zware jongen) met een gewicht van van 2000-5000 kilogram.
Ze hebben een schouderhoogte van ongeveer 2 en een halve meter tot 3 meter en een lengte van 5.50 tot 6.50 meter en komt daarmee na de Afrikaanse olifant op plek 2 als grootste landdier.
Ze eten net zoals de Afrikaanse olifant een hoop bladeren en gras en bereiken met deze gezonde levensstijl ongeveer 60 jaar. Helaas zijn de olifanten gewild om het ivoor van de slagtanden en worden de leefgebieden gekapt. Daardoor zijn ze bedreigd en zijn er nog maar zo’n 30.000 in het wild.

Je kan makkelijk aan een Aziatische olifant zien of het een mannetje of een vrouwtje betreft. De vrouwtjes hebben namelijk geen slagtanden.

Ook de Aziatische olifant kent verschillende soorten.
Zo zijn er de: Sumatraanse olifant, Indische olifant, Sri Lankaanse Olifant en de Borneose dwergolifant

aziatische olifant

Enkele leuke feitjes over olifanten!

-Hoe zwaar is een olifant? Nee we gaan nu voor de overtreffende trap; hoe zwaar is de zwaarste!? We noemde het al even eerder. Maar de grootste olifant ooit was Angola. Zij is gestorven in 1955 en maar liefst 12 ton, dat is 12000 kilo!
-Een olifant is maar liefst 600 dagen zwanger, de moeder loopt dus bijna 2 jaar met haar kind rond. Na 2 jaar weegt de baby 100 kilo en is ongeveer een meter hoog, dat is al een stuk zwaarder dan een volwassen persoon!
-Een olifantenslagtand weegt 90 kilo en kan wel tot 3 meter lang worden.
-4 tot 5 kilo. Dat is het gewicht van olifantenhersenen, het zijn niet voor niets hele slimme beesten 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *