Hoeveel weegt een auto

Hoeveel weegt een auto?

Auto’s zijn er natuurlijk in verschillende soorten en maten. Auto’s van nu zijn ook veel lichter dan vroeger. Dit is onder andere om brandstof te besparen, hoe zwaarder de auto hoe meer moeite de motor moet doen om de auto te laten rijden. Hoe lichter je auto hoe minder wegenbelasting je moet betalen. Dat wilt iedereen wel dus daar spelen autoproducten op in door een zo licht mogelijke auto te maken.

Het lijkt er op in onderstaande gegevens dat de auto’s zwaarder zijn geworden. Gemiddeld gezien wel, dit komt vooral door de opkomst van terreinwagens rond het jaar 2000. Daarna is het gemiddelde af gaan nemen door het gebruik van lichtere materialen. Een auto van rond 1988 woog toendertijd 900 kilo. Daarna werden de auto’s een stuk zwaarder door de toename in SUV’s/terreinwagens.  Rond 1998 woog een gemiddelde auto 1100 kilo. Nu neemt dat weer enigszins af, in 2012 weegt een auto ongeveer 1000 kilo. Een afname tegenover de vorige meting in 1998.

Maar echt veel lichter is het niet.

Hoe komt dat? Er zijn verscheidene auto’s, waaronder voornamelijk sportwagens,  die alle opties er af halen om zo licht en dus zo snel mogelijk te zijn. Veel autobestuurders willen juist steeds meer opties op hun auto’s waardoor het gewicht juist toeneemt. Televisieschermen, climate control, automatische stoelen, noem het maar op, al deze opties zorgen er voor dat het gewicht van de auto toeneemt.
Er moet ook rekening gehouden worden met de veiligheid van de passagiers. Als je telkens lichtere materialen gaat gebruiken dan zorgt dat er voor dat de auto minder stevig wordt. Uiteraard zijn er wel lichte en stevige materialen, denk hierbij bijvoorbeeld aan carbon fiber. Heel erg stevig en licht, het enige nadeel hiervan is echter de prijs. Het kost te veel om een gewone auto te maken met carbon.

De lichtste

De lichtste auto ter wereld is de Ariel Atom. Met een gewicht van 456 kilo haalt hij nog niet eens de helft van het gemiddelde gewicht van een auto. De auto is zeer snel maar ook zeer onveilig.

Hoeveel weegt een auto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *